Radi by ste začali podnikať, ale nemôžete si založiť živnosť z dôvodu, že nemáte trvalý pobyt? Existujú možnosti, ako si založiť živnosť aj bez adresy trvalého bydliska. Podmienky otvorenia živnosti so zrušeným trvalým pobytom alebo bez trvalého pobytu v Slovenskej republike si rozoberieme v tomto článku.

Na úvod je potrebné rozlíšiť, koho sa otázka založenia živnosti týka:

  • občan SR, ktorý má zrušený trvalý pobyt (vlastník nehnuteľnosti odhlásil trvalý pobyt), alebo
  • občan SR, ktorý má trvalý pobyt v zahraničí, alebo
  • občan iného štátu, ktorý má trvalý pobyt v zahraničí

 

Občan SR so zrušeným trvalým bydliskom

V prípade, ak ste občanom SR, ktorému bol zrušený trvalý pobyt vlastníkom nehnuteľnosti, automaticky sa stáva Vašim novým trvalým pobytom obec/mestská časť, v ktorej ste mali trvalý pobyt naposledy nahlásený. 

Po zrušení trvalého bydliska budete mať v registri obyvateľov zaznamenaný trvalý pobyt len ako obec/mestská časť, teda bez ulice, súpisného a orientačného čísla. Takýto zápis adresy majú nielen osoby so zrušeným trvalým pobytom, ale je rovnaký aj u bezdomovcov. 

Práve takáto situácia spôsobuje problémy pri začatí podnikania, pretože miesto podnikania živnostníka (sídlo) nemôže byť neúplná adresa len s názvom obce/mestskej časti.

Občan SR, ktorý má zrušený trvalý pobyt a chce založiť živnosť, má nasledovné možnosti:

 

Zahraniční občania alebo občania SR s trvalým bydliskom v zahraničí

Za zahraničnú fyzickú osobu pre účely založenia živnosti je považovaná každá osoba, ktorá má bydlisko mimo územia SR a to bez ohľadu na štátnu príslušnosť. 

V tomto prípade sa za zahraničnú osobou považuje nielen občan z inej krajiny s trvalým pobytom v zahraničí, ale aj občan SR, ktorý má trvalý pobyt v zahraničí.

Takéto osoby síce môžu vykonávať podnikateľskú činnosť na území SR, ale nemôžu si založiť “klasickú slovenskú živnosť”, no musia založiť tzv. podnik zahraničnej fyzickej osoby. Tento podnik zahraničnej osoby musí mať adresu miesta podnikania (sídla) na území Slovenskej republiky.

Zahraničné osoby, ktoré chcú založiť živnosť na Slovensku, majú tieto možnosti:

Virtuálne sídlo (miesto podnikania) pre živnosť

Podnikatelia častokrát využívajú služby virtuálneho miesta podnikania - sídla. Ide o službu, ktorá je vhodná ako aj pre občanov SR bez trvalého pobytu, tak aj pre zahraničné fyzické osoby

Podstata virtuálneho sídla spočíva v poskytnutí adresy sídla (miesta podnikania) a s tým súvisiacich ďalších služieb a iných výhod (preberanie pošty, označenie schránky, nižšie náklady v porovnaní s prenájmom, stabilita sídla a iné). Časté otázky k virtuálnemu sídlu si viete pozrieť aj TU.

 

Ako postupovať pri založení živnosti?

K založeniu živnosti Vás delí len pár krokov. Všetko viete vybaviť online na tejto stránke. Pred začatím procesu si však ujasnite, kde budete mať adresu miesta podnikania (sídla). 

Virtuálne sídlo si viete vybrať na rôznych adresách v šiestich mestách na Slovensku. Ak ste občanom SR, viete si objednať aj virtuálne sídlo, aj virtuálny trvalý pobyt. Pre zahraničné fyzické osoby je dostupná len služba virtuálne sídlo.